Jdi na obsah Jdi na menu
 


POSLÁNÍ A POSTOJE

28. 6. 2013

 

POSLÁNÍ KAZATELE

 Možná, že někteří z vás mají otázky ohledně kazatelů - co dělají, když je nevidíme zrovna na kazatelně? Využívají svůj čas efektivně? Jaké mají priority? To jsou legitimní otázky, které si mohou pokládat zaměstnanci v podnicích, kteří jsou vázání svojí pevnou pracovní dobou, nebo podnikatelé, kteří pracují často nad rámec svých povinností. Jelikož jsem před nástupem do kazatelské služby pracoval 17 let jako elektromontér v Nové huti v Karviné, vím, co to znamená vstávat ve 4 ráno a být za bránami podniku do 14. 00, pod dohledem svých nadřízených. Má to mnoho výhod, ale  i své stinné stránky. Může se to stát stereotypní, je určováno většinou někým jiným. Má to i své výhody - cítíte se bezpeční, máte pocit, že využíváte pracovní dobu, a když skončí tak máte k dispozici dalších přibližně 14 hodin, do kterých vám již nikdo nemluví. Je jen na vás, jak s nimi naložíte. 

Když jsem nastoupil do služby kazatele sboru, byl jsem konfrontován s "pohyblivou" pracovní dobou a psal jsem si docela přesně časový harmonogram své činnosti. Postupně jsem zjišťoval, že není snadné být "tvůrcem" svého času. Pak jsem si uvědomil, že se jaksi přirozeně očekává, že kazatel je pro sbor stále ve službě, tedy je členům sboru k dispozici kdykoliv. Je potřeba mnoho moudrosti a citu, abychom dokázali před Boží tváři plánovat, být k dispozici jiným a dokonce uměli efektivně odpočinout a být se svou rodinou. Po létech, jak se práce především v Českém Těšíně rozvíjela a jak jsem studoval literaturu schopných vedoucích a manažerů, pochopil jsem, že lze pracovat nejen podle svého naplněného kalendáře, ale především nasměrováním sboru, vůdčími principy, jinými slovy: "Nejen kalendář, ale kompas". V tomto stylu vedení je potřeba pracovat, ale zároveň promýšlet, plánovat, hodně se učit, modlit se a studovat Písmo i jinou důležitou literaturu. V tomto způsobu vedení nelze některé věci uchopit jen časovým harmonogramem. Je to docela individuální a vychází z konkrétních potřeb jednotlivců, nebo skupin, kterým sloužíme. A právě některé úkony, které jsou ukryty před zraky světa, nebo církve, jsou v životě kazatele a dlouhodobě i v životě sboru klíčové. Velmi si přeji, abych dokázal rozlišovat postoje a aktivity dlouhodobě důležité od těch naléhavých, ale momentálních. Přeji si, abych společně se staršími sboru dokázal nejen hasit "požáry", ale připravovat a pak kultivovat půdu pro růst Božího království. Abychom dokázali nejen řídit, ale vést směrem, kterým nás chce vést Pán Ježíš Kristus. K tomu nestačí kalendář, nelze vše vyčíslit časem. Jen budoucnost, spíše věčnost ukáže, zda jsme využili efektivně náš čas, jenž nám byl svěřen. Boží měřítko je jiné, než naše lidské. Člověk hledí na to, co je před očima a je dočasné, Bůh hledí na to, co je v lidském srdci a je věčné. 

Dovoluji si vám poskytnout náčrt vlastní kazatelské služby, postojů a aktivit, na kterých se osobně, nebo se sborem podílím. Některé se dají časově definovat, jiné nikoliv. Možná právě ty časově nedefinovatelné jsou s ohledem na budoucnost, nebo i na věčnost zásadní a nejdůležitější.

Modlete se prosím za své kazatele a starší, ať mají moudrost k rovnováze, dynamičnosti, rozlišení priorit.  Ať vedou nejen kalendářem, ale kompasem. Ať znají cíl svého života i sboru, na kterém slouží. Ať milují Krista a dají se vést Božím Duchem.

POSLÁNÍ A POSTOJE V MÉ KAZATELSKÉ SLUŽBĚ 

PROFESNÍ.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Klíčové úkoly

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář