Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŮVOD

1. 4. 2024

Evropští Romové jsou údajně potomky indické kasty dalitů (nedotknutelní), kteří představují nejnižší stupeň stavovsko-kastovní hierarchie v Indii. Z indického subkontinentu odešli před 1000 lety.

Romové již dlouhou dobu spekulují o svém indickém původu, přičemž poukazují mimo jiné na slova ze sanskrtu v jejich jazyce a na fotografie předků tmavší pleti v asijsky vyhlížejícím oblečení. Toto přesvědčení podpořily již i některé předchozí vědecké studie.
 

Nový výzkum vedený akademiky z Indie a z Estonska indický původ Romů potvrzuje a upřesňuje lokalitu a sociální prostředí, z nichž Romové údajně vzešli. O výsledcích genetické studie informoval deník The Daily Telegraph.
 

Autoři studie, zveřejněné tento měsíc v časopise Nature, porovnávali vzorky DNA romských mužů z Evropy se vzorky tisíců Indů z celého subkontinentu. Porovnáno bylo celkem přes 10 000 exemplářů, mimo jiné od příslušníků 214 různých indických etnických skupin.
 

Největší podobnost byla shledána u vzorků ze severozápadní Indie, a to v oblastech obývaných nejnižší kastou dalitů či nedotknutelných, kteří byli v tradičním kastovním systému hinduistické společnosti, jenž už řadu let v Indii oficiálně neplatí, ale mnohde silně přetrvává, považováni za nečisté.
 

Nedotknutelní byli široce diskriminování, lidé se jim vyhýbali, nebo je uráželi. Měli také zakázán vstup do chrámů a do domů vyšších kast. Na veřejnosti mohli jíst a pít pouze z nádob pro ně určených.
 

Autoři výzkumu jsou přesvědčeni, že předci dnešních evropských Romů zahájili svou pouť na západ, aby bojovali ve válkách na území dnešního Paňdžábu v letech 1001 až 1026 na základě slibu povýšení do vyšší kasty. Později zřejmě uprchli před pádem hinduistických říší v dnešním Pákistánu.
 

Jejich exodus do severní Afriky a Evropy naznačuje, že byli možná jedněmi z prvních uprchlíků před islámem pronikajícím na indický subkontinent.
 

Britská romská rada výsledky výzkumu přivítala s tím, že pomohou pochopení Romů po celé Evropě. "Jsme první indickou komunitou v Británii," prohlásil mluvčí rady Joseph Jones.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář