Jdi na obsah Jdi na menu
 


NÁRODY V PÍSMU

7. 2. 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NÁRODY

Zj, 7, Potom jsem uviděl, a hle, veliký zástup, který nikdo nemohl spočítat, ze všech národů, kmenů, jazyků a z každého lidu, jak stojí před trůnem a před Beránkem, oblečeni v bílá roucha, palmové ratolesti v rukou, 10a volají velikým hlasem: „Záchrana náleží našemu Bohu, tomu, který sedí na trůnu, a Beránkovi.“

Zj. 5, 9 A zpívají novou píseň: „Jsi hoden vzít ten svitek a otevřít jeho pečeti, protože jsi byl zabit a svou krví jsi vykoupil Bohu lidi z každého kmene, jazyka, lidu a národu, 10a učinil jsi je králi a kněžími našemu Bohu; a budou kralovat nad zemi.“

Zj. 14, 6 Tu jsem uviděl jiného anděla, majícího věčné evangelium, jak letí prostředkem nebe, aby je zvěstoval těm, kteří přebývají na zemi, každému národu, kmenu, jazyku a lidu. 7Volal mocným hlasem: „Bojte se Boha a vzdejte mu slávu, neboť přišla hodina jeho soudu; pokloňte se tomu, který učinil nebe, zemi, moře i prameny vod.

Zj. 21, 24 A národy budou chodit v jeho světle a králové země do něho přinášejí svou slávu. 25Jeho brány nebudou nikdy ve dne uzavřeny, a noci tam už nebude. 26A přinesou do něho slávu a čest národů.

Mar. 11, 17 Učil a říkal jim: „Což není napsáno: ‚Můj dům bude nazván domem modlitby pro všechny národy‘?

Mat. 24, 14 Toto evangelium království bude vyhlášeno po celém světě na svědectví všem národům. A tehdy přijde konec.“

Mat. 25, 32 Až přijde Syn člověka ve své slávě a všichni svatí andělé s ním, tehdy se posadí na trůn své slávy; 32a budou před něj shromážděny všecky národy

Mat. 28, 19 Jděte tedy a čiňte učedníky ze všech národů, křtěte je ve jméno Otce i Syna i Ducha Svatého 20a učte je zachovávat všechno, co jsem vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všechny dny až do skonání tohoto věku. Amen. “

Mich. 4, 2  I stane se v posledních dnech, že hora Hospodinova domu bude stát pevně jako přední z hor a bude vyvýšena nad návrší. Budou k ní proudit lidé 2a mnohé národy přijdou a řeknou: Pojďte a vystupme na Hospodinovu horu, do domu Boha Jákobova. Bude nás učit svým cestám a my budeme chodit po jeho stezkách. Vždyť ze Sijónu vyjde zákon a Hospodinovo slovo z Jeruzaléma. 3Bude soudit mezi mnohými národy, kárat mocné a vzdálené národy. I překují své meče v radlice a svá kopí ve vinařské nože; národ proti národu nepozdvihne meč a nebudou se již učit boji. 4Každý bude pobývat pod svou révou a pod svým fíkovníkem a nikdo ho nevyděsí. Vždyť promluvila ústa Hospodina zástupů. 5Každý národ chodí ve jménu svého boha, ale my budeme chodit ve jménu Hospodina, našeho Boha, navěky a navždy. 

 

 

Sof. 3, 9 Tehdy změním národům rty v čisté, všichni budou vzývat Hospodinovo jméno a budou mu svorně sloužit.

Zach. 8, 20 Toto praví Hospodin zástupů: Znovu se stane, že přijdou národy a obyvatelé mnoha měst 

Joel 3, Neboť hle, v oněch dnech a v onom čase, kdy změním úděl Judy a Jeruzaléma, 2shromáždím všechny národy, zavedu je do údolí Jóšafat a tam se s nimi budu soudit kvůli svému lidu, svému dědictví Izraeli, které rozptýlili mezi národy.



Dan. 7, 14 Byla mu dána vláda a čest i království a všichni lidé, národy a jazyky jej budou uctívat. Jeho vláda je vládou věčnou, nepomíjivou, také jeho království, jež nebude zničeno.

 

 Iz. 11, 10 S Stane se v onen den, že na kořen Jišajův, který bude stát jako korouhev národů, se budou dotazovat pohané. Jeho místo odpočinku bude sláva. 11I stane se v onen den, že Panovník podruhé přiloží svou ruku, aby získal ostatek svého lidu, který zůstal v Asýrii, v Egyptě, v Patrósu, v Kúši, v Élamu, v Šineáru, v Chamátu a na mořských ostrovech. 12Pozdvihne korouhev k národům a posbírá zapuzené z Izraele, shromáždí rozptýlené z Judy ode čtyř stran země.

 

Iz. 17, 12 Běda! Rachot mnohých národů! Budou burácet jako burácení moří. Hukot lidí! Budou hučet jako hukot mocných vod. 13Lidé budou hučet jako hukot mnohých vod. Ale okřikne je a utečou daleko a budou se hnát před větrem jako plevy po horách a jako prašný vír před vichřicí

 

Iz. 24, 1. Hle, Hospodin nechává zemi zpustnout a pustoší ji, rozvrátí její povrch a rozptýlí její obyvatele. 2Pak na tom bude lid stejně jako kněz, otrok stejně jako jeho pán, služka stejně jako její paní, kupující stejně jako prodávající, věřitel stejně jako dlužník, lichvář stejně jako ten, kdo je u něj zadlužen. 3Země bude zcela zpustlá a naprosto vypleněna, protože Hospodin promluvil toto slovo. 4Usychá, vadne země, chřadne, vadne svět, chřadnou velikáni lidu země 5a země je znesvěcena pod svými obyvateli. 11 Na ulicích bude slyšet žalostný křik pro víno, veškerá radost potemní, veselí se vystěhuje ze země. 12Ve městě zůstane hrozná spoušť a brána bude rozbita v troskách. 13Neboť tak bude uprostřed země, mezi národy, jako po otlučení olivy, jako paběrky, když pominulo vinobraní……

 

Iz. 42, 6 Já, Hospodin, jsem tě povolal ve spravedlnosti a uchopím tě za ruku. Budu tě          opatrovat a dám tě za smlouvu lidu a za světlo národů7abys otevřel oči slepé a vyvedl z vězení vězně — z žaláře ty, kdo pobývají v temnotě.

 

 

Iz. 51, 4 Věnuj mi pozornost, můj lide, naslouchej mi, můj národe, protože ode mne vyjde zákon a náhle dám své právo za světlo národům5Má spravedlnost je blízko, má záchrana vzejde a mé paže budou soudit národy. Na mne očekávají ostrovy a v mou paži skládají naději.

Iz. 55, 4 Hle, ustanovil jsem ho za svědka národů, za předáka a správce národů. 5Hle, národy, které neznáš, povoláš, a národy, které tebe neznaly, k tobě poběží; kvůli Hospodinu, tvému Bohu, pro Svatého Izraele, neboť tě oslavil.

 

Iz. 60, 1 Povstaň, rozjasni se, protože přišlo tvé světlo a vzešla nad tebou Hospodinova sláva. 2Neboť hle, tma přikryje zemi a hustá temnota národy, ale nad tebou zazáří Hospodin a bude nad tebou vidět jeho sláva. 3A národy půjdou ke tvému světlu a králové k záři tvého svítání. 4Rozhlédni se kolem a viz: Ti všichni se shromáždili a přišli k tobě. Tvoji synové přijdou zdaleka a tvé dcery budou chovány po tvém boku. 5Tehdy to uvidíš a budeš zářit, tvé srdce se zachvěje a rozšíří, protože se k tobě obrátí bohatství moře, přijde k tobě majetek národů.

 

Žalm 2, 1 Proč se bouří národy, proč lidé přemítají o prázdných věcech? 2Srocují se králové světa a mocnáři se spolu radí proti Hospodinu a proti jeho pomazanému. 3Zpřetrhejme jejich pouta, odvrhněme jejich provazy.

 

Žalm 7, 9 Hospodin rozsoudí národy

 

Žalm 9, 9 on bude soudit celý svět spravedlivě; národy rozsoudí s přímostí. 10Hospodin je nepřístupným hradem utlačených, je nepřístupným hradem v dobách soužení. 12Opěvujte Hospodina, sídlícího na Sijónu, oznamujte mezi národy jeho činy! 


18 Po všechna pokolení budu připomínat tvé jméno, proto tě budou národy chválit navěky a navždy.

 

Žalm 49, 2 Slyšte to, všechny národy, naslouchejte, všichni obyvatelé světa, 3vy, synové Adamovi, vy, synové člověka, jak bohatí, tak nuzní!

 

Žalm 57, 10 Budu ti vzdávat chválu mezi lidmi, Panovníku, budu tě opěvovat mezi národy11protože tvé milosrdenství je velké, sahá až k nebesům, a až do oblak tvá věrnost. 12Vyvyš se nad nebesa, Bože! Tvá sláva je po vší zemi.

 

Žalm 66, 7 Navěky vládne svou udatností. Svým zrakem sleduje národy, vzpurníci ať se nepozdvihují! Sela. 8Dobrořečte, národy, našemu Bohu, hlasitě rozhlašujte jeho chválu! 

 

Žalm 67, 2 Kéž je nám Bůh milostiv a kéž nám žehná, kéž nad námi rozjasní svou tvář — Sela — 3aby byla na zemi známa tvá cesta a mezi všemi národy tvá spása. 4Bože, kéž ti lidé vzdají chválu, kéž ti vzdají chválu všichni lidé! 5Kéž se národy radují a jásají, neboť soudíš národy podle práva. Ty vodíš národy země. Sela. 6Bože, kéž ti lidé vzdají chválu, kéž ti vzdají chválu všichni lidé! 7Země vydala úrodu — Bůh, náš Bůh, nám žehná. 8Ano, Bůh nám žehná. Kéž se ho bojí všechny končiny země!

 

Žalm 68, 31 Okřikni zvěř v rákosí, stádo býků mezi telaty, národy, které se snižují kvůli kousku stříbra, rozpraš národy, které mají zálibu v boji!

 

Žalm 77, 15 Ty jsi Bůh, který koná divy. Dal jsi národům poznat svou moc.

 

Žalm 79, 13 Proč by měly národy říkat: Kde je ten jejich Bůh? Ať se před našima očima mezi národy pozná pomsta za prolitou krev tvých otroků!

 

Žalm 97, 6 Nebesa zvěstují jeho spravedlnost a všechny národy vidí jeho slávu. 

 

Žalm 99, 1 Hospodin kraluje — národy se chvějí. Trůní na cherubech — země se zmítá. 2Velký je Hospodin na Sijónu, je vyvýšený nade všechny národy3Nechť vzdávají chválu tvému jménu, velkému a budícímu bázeň — je svaté.

 

Žalm 102, 19 Toto je zapsáno pro budoucí pokolení. Lid, který bude stvořen, bude chválit Hospodina, 20který shlédl ze svých svatých výšin. Hospodin pohlédl z nebes na zemi, 21aby vyslyšel nářek vězňů a rozvázal syny smrti, 22aby vypravovali na Sijónu o Hospodinově jménu a o jeho chvále v Jeruzalémě, 23když se společně shromáždí národy i království, aby sloužily Hospodinu.

 

 

Žalm 105, 1 Vzdávejte chválu Hospodinu! Vzývejte jeho jméno! Oznamujte mezi národy jeho činy! 

 

Žalm 117, 1 Chvalte Hospodina, všechny národy, oslavujte ho, všichni lidé, 2neboť je mocné nad námi jeho milosrdenství. Hospodinova věrnost trvá navěky. Haleluja!

 

Př. 14, 34 Spravedlnost vyvýší národ, ale hřích je hanbou národů. 

 

Gen. 12, 3 Požehnám těm, kdo žehnají tobě, a na toho, kdo tě proklíná, uvedu prokletí. V tobě budou požehnány všechny čeledi země. 

 

Gen. 22, 18 Ve tvém semeni si budou žehnat všechny národy země, protože jsi mne uposlechl.

 

Gen. 26, 4 Ve tvém semeni si budou žehnat všechny národy země, 5protože mne Abraham uposlechl a zachovával, co jsem mu uložil, mé příkazy, má ustanovení a mé zákony.

 

Deut. 15, 5 Vždyť Hospodin, tvůj Bůh, ti požehná, tak jak ti řekl. Budeš půjčovat mnohým národům, ale sám si nebudeš půjčovat, budeš vládnout nad mnohými národy, ale ony nad tebou nebudou vládnout. 

 

Deut. 28, 10 Všechny národy země uvidí, žes byl nazván Hospodinovým jménem a budou se tě bát