Jdi na obsah Jdi na menu
 


O DVOU MATKÁCH V MÉ RODINĚ

7. 8. 2018
O DVOU MATKÁCH
 
V souvislostí se dnem maminek, jsem trochu zavzpomínal na tu mojí, která je ještě mezi námi, je stále čilá, pracovitá, i když už to taky není to, co bývalo.
Má 84 let. Narodil jsem se přesně na její 22. narozeniny. Taky mně přijala jako dar. V dětském věku mně spolu s otcem vedli k poznání Ježíše Krista. Ale máma taky kladla základy mému vzdělání. Byla plná lásky, ale zároveň důsledná, moudrá a trpělivá. Plné ovoce mého pozdějšího studia dozrálo z důvodů nesnadných politických okolností a jiných souvislostí, až v mých 53 - létech. Mojí magisterskou promoci prožila se vzrušením a slzami v očích. Máma neměla žádné formální pedagogické vzdělání, ale získala schopnost vést své děti v praktickém i duchovním životě, díky tomu, že denně četla Bibli a učila se od života, který nebyl vůbec snadný. Pochopila důležitost dvou základních prvků výchovy: Pravidelně se modlila k Pánu Bohu o moudrost a v mém dětství i dospívání byla vždy k dispozici, připravená naslouchat. Ve většině případů pohledem do očí poznala, když něco nebylo v pořádku. Vím, že její přítomnost v mém životě v dobách dobrých i horších, bylo to, co mně formovalo a usměrňovalo. V krizích dodávala odvahu a naději. Odměňovala i "kárala" citlivě na míru věku i závažnosti situace. Dodnes jsem jí za to velmi vděčný.
Druhá matka - má manželka Janka odkoukala od své tchyně, kterou má dodnes velmi ráda jako svojí matku, taky tyto dvě životní hodnoty. Často se modlí za naše děti a mnoho let byla přítomná v jejich životních příbězích. Hodně jim naslouchala a navíc vštěpovala lidské osudy z Písma i z mnoha cestopisů, které ráda ve volných chvílích četla a sdílela. Je zřejmé, že zasela do srdcí našich čtyř dětí lásku k Bohu, k cestování, k cizím národům a touhu zmírňovat bolesti světa. Ano, naše dospělé děti často cestují, žijí a pracují v cizích zemích a snaží se naplňovat potřeby jiných lidí, ale vždy se s radostí vracejí domů, k oběma maminkám, k té vlastní, i k té o generaci starší.
Někdy mám pocit, jakoby se investice do našich dětí pozvolna vracely zpátky, ujišťují nás, že to, co zaséváme v mladém věku v jejich životech, přinese ovoce časem svým. Někdy se to tak nějak "vyvrbí" i opačně.
Jako otec sleduji tyto generační vztahy, někdy i různé paradoxy a jsem plný radosti a vděčnosti vůči tomu, který dal každé lidské bytosti ten největší pozemský dar - maminku a přirozené i nadpřirozené schopnosti, vychovávat a vést své děti, aby se případně taky stávaly maminkami a otci pro své děti....
 
img_9069.jpg